R-Pi & Hobbyelektronik

Här hittar du allt som vi har rörande Raspberry Pi, Arduino, Micro:Bit, ESP och massor mer!

m.nu älskar eget skapande och vi skriver ofta inlägg med projekt och inspiration för att du ska få mer idéer och vilja skapa mer. Vi tar gärna hem udda varor och lagerhåller saker som andra butiker inte har.

Vill du bli inspirerad? Kolla in vår blogg!
Utvalt från fyndhörnan
R-Pi & Hobbyelektronik -

Raspberry Pi:

Världens mest sålda microdator. Otroligt mångsidig till den nivån att folk till och med använder Pi som hemdator. Tack vare en stor marknad med utbyggnadskort och tillbehör så är det bara fantasin som sätter gränserna på vad du kan skapa. Allt från retrospel-konsol till hemmabio-server är på brädet när du har en Pi! På m.nu säljer vi både lösa Raspberry Pi samt färdiga kit.

Arduino:

Arduino är, enkelt uttryckt, en dator. Om än en väldigt simpel sådan. Den har inget direkt operativsystem, går ej att ansluta till en skärm (om man inte absolut vill), och drivs antingen via USB-port eller en batterieliminator på 6-20V.  “Hjärnan” i underverket är en Atmel Atmega 328P, en så kallad mikrokontroller. Om man vet hur man ansluter den kan man köra Atmegan utan övriga komponenter, men det som är praktiskt med Arduino och som gjort den så omåttligt populär är just att den tillför enkelhet till konceptet och gör det lätt att utöka funktionaliteten med s.k. “Shields”. Arduinon har väldigt begränsat lagringsutrymme för att lagra program, ynka 32 kB, men för det mesta räcker detta utrymme gott och väl då programmen brukar vara relativt simpla. En annan viktig detalj är att Arduinon är “open source”, så det finns en uppsjö varianter och kopior i olika format och storlekar som alla fungerar med mjukvaran.

ESP:

ESP8266 har inte funnits så länge, men har snabbt blivit något av en IoT-favorit. Särskilt det senaste året har den fullkomligt exploderat, med en uppsjö produkter baserade på chippet. Det mest framträdande är kanske ESP-12, en av de senare utgåvorna som används på Breakout boards som NodeMCU och Adafruits HUZZAH. Men vad är ESP8266 för något? Och vad kan man göra med den? Enkelt uttryckt kan man säga att ESP8266 är ett WiFi-nätverkskort som kan integreras med exempelvis Arduino och Raspberry Pi för att låta dem använda WiFi genom seriell kommunikation med chippet. Men det som på senare tid gjort den så omåttligt populär är att den, med lite ny mjukvara, kan agera som vilken mikrokontroller som helst. Så i princip kan man jämföra den med en Arduino med WiFi.