RFID/NFC

Near Field Communications (NFC), på svenska närfältskommunikation, är ett sätt för två enheter nära varandra att kommunicera kontaktlöst. NFC baseras på Radio Frequency Identification (RFID) så alla produkter som RFID klarar av gör NFC också.

FiltreraUtvalt från fyndhörnan
RFID/NFC - Närfältskommunikation är användbart då det begränsar räckvidden till några centimeter. Vid mobila betalningar används ofta denna överföringsmetod för att den hindrar att oönskade enheter kopplar upp sig på avstånd. Många mobiltillverkare använder idag NFC och allt fler betalningsterminaler stöder tekniken.

De flesta svenskar har använt RFID eller NFC, exempelvis för taggar till tvättstugor eller garageportar. Allt fler kortläsare använder också kontaktlös överföringsteknik nu för tiden. Inom kollektivtrafiken är det önskvärt för att minska kön på bussen en kall vinterdag, för det går faktiskt fortare att bara hålla kortet mot en läsare än att behöva dra det. Kort utsätts också för mindre slitage vilket ger en längre livslängd.
Hos oss både kort och taggar med eller utan tillhörande nyckelring, både separat och i paket. Vi har även en riktigt liten NFC/RFID-transponder från Adafruit som gör det möjligt för dig att exempelvis skapa en egen wearable med NFC-funktionalitet. En sådan kan vara användbar för bland annat egenbyggda inbrottslarm.
NFC-taggar är roligast när du programmerat de själv! Självklart har vi produkter som låter dig både läsa och skriva NFC-transponders.