Matter / Thread

Här finner du vårt utbud av Matter och Thread-produkter.

Matter och Thread är nästa generations smart hem-standarder och är en stadigt växande kategori!

Vad är Matter?
Vad är Thread?


FiltreraUtvalt från fyndhörnan
Matter / Thread -

Matter har tagits fram av Connectivity Standards Alliance som består av företag som Google, Samsung, Apple m.fl och ska fungera i sådan mån att alla produkter du köper som är Matter-kompatibla kommer kunna prata med varandra oberoende av vilken app eller hub du väljer att köra ditt smarta hem genom (ex Google Home, Apple Homekit m.fl.). Det finns flera tankar med Matter men en av de större är att det inte längre ska behöva finnas flera variationer av samma produkt anpassad för olika ekosystem. Ta Danalock som exempel; det finns idag fyra versioner av deras V3 lås (Bluetooth, Homekit, Zigbee, Z-wave) vilket kan upplevas som förvirrande för kunder som inte har så stor insikt i kompatibla system. Med Matter så hade Danalock i teorin bara behövt göra en modell av sitt V3 lås som sedan kommer att fungera i vilket ekosystem kunden än har (Z-wave kommer nog fortsatt behöva egna modeller dock).

Idag är det också svårt att veta om två produkter kan prata med varandra och fungera ihop, trots att de har samma protokoll. Aqara är ett bra exempel på detta, de säljer Zigbee-styrenheter, men trots detta kan du bara para Aqaras egna produkter med styrenheterna även om du har en Zigbee-pryl redo att användas. Förvirrande? Japp! Detta är något Matter ska lösa på lång sikt då det inte ska spela någon roll om du köpt en IKEA Matter-rullgardin och vill att den ska åka upp när du går förbi din Aqara Matter-rörelsesensor. Har grejerna Matter så ska de kunna prata med varandra. Det ska också bli lättare att para dina enheter med ditt system och kopplingsprocessen är kraftigt förenklad jämfört med många lösningar idag. Matter har tagit rätt stor inspiration från Z-wave SmartStart där du bara behöver skanna en QR-kod för att para enheten med ditt system och sedan direkt komma igång.

Tack vare att Matter använder Bluetooth för att genomföra initiala inställningar så kommer ens telefon också automatiskt kunna hitta nya enheter i hemmet och snabbt inkludera dessa i det system du använder vare sig det är Google, Apple eller annat. Förhoppningen är också att Matter ska göra det enklare för fler tillverkare att ge sig in på IoT marknaden då utvecklingen av nya produkter inte blir lika avancerad då bara en standard måste underhållas.