Belysning

Framtidens smarta belysning!

Här hittar du lampor och LED-lister med de moderna standarderna och protokollen Matter & Thread!

FiltreraUtvalt från fyndhörnan
Belysning -

Matter och Thread är här och med det en uppsjö av roliga produkter. 

Lampor, sensorer, dörrlås. Ja det är bara fantasin som sätter gränserna i framtidens smarta hem!

Men vad är egentligen Matter?

Matter är vad som kallas för ett applikationslager för det smarta hemmet. Något som låter olika enheter från olika tillverkare att prata med varandra och som ger möjligheten att samla dessa under valfritt tak såsom Google Home, Apple Homekit eller Samsung Smartthings.

Matter funkar på så sätt att det samlar olika IP-baserade protokoll under samma tak och låter enheterna med dessa protokoll samarbeta. Initialt kommer Matter att fungera över protokollet Thread (läs mer om Thread), WiFi och Ethernet. Möjligheten för Matter att implementera fler protokoll än så under sin standard finns och är säkerligen planerat framöver. Zigbee är ett exempel på ett protokoll som redan börjar hitta in i Matter då många Zigbee-enheter redan nu kan uppdateras för att stödja standarden.

Matter är tänkt att fungera helt lokalt och ska inte vara beroende av vare sig molnet eller en hub av något slag, även om du säkert kommer vilja ha en ändå, mer om det nedan.

För att verkligen förenkla vad Matter är så kan vi säga att det är en standard som kommer att låta dig köpa vilka Matter-märkta produkter som helst från vilken tillverkare som helst och kunna lita på att dessa enheterna kan prata med varandra. I terorin ska kompatibilitetslistor bli historia.